‘Weten hoe het pad loopt, is niet hetzelfde als het volgen van dat pad. Ik houd opdrachtgevers graag scherp als ze op pad zijn.’
U of uw organisatie wil verandering.
Ontwikkeling is gewenst, maar in welke
richting? Hoe krijgt u dat voor elkaar?
Mijn aanpak
Ik ken de uitdagingen waar leidinggevenden voor staan bij ontwikkeling en verandering. Met het doorgronden van organisaties en de dynamiek die ontwikkeling bevordert of belemmert heb ik veel ervaring.
In dialoog krijg ik de stand van zaken boven tafel en reik ik inzichten aan. Ik voel snel aan wat er speelt. De te nemen stappen dienen zich dan bijna als vanzelfsprekend aan. Want ontwikkeling is naar mijn idee niets anders dan rustig, in vertrouwen en soms met enige wilskracht stappen nemen zoals ze komen, gebruik makend van zowel ratio als intuïtie. Ik begeleid dat proces graag.
Weten hoe het pad loopt, is niet hetzelfde als het volgen van dat pad. Ik houd opdrachtgevers graag scherp als ze op pad zijn. Waar nodig volg ik, daag ik uit, stimuleer ik, begeleid ik en stel ik gerust.
Ik kan moeiteloos een analytische blik combineren met een scherp oog voor gedrag en proces. Dit hoor ik ook terug van mijn opdrachtgevers. Ik houd ervan tussen deze twee oriëntaties te schakelen.
“Zowel kritisch beschouwend als warm en betrokken”, krijg ik veel terug als feedback. Voor mezelf èn voor opdrachtgevers een interessante combinatie.
Ik neem niet snel genoegen met een eerste antwoord. Ik vraag door. Zo werk ik grondig en consciëntieus, rekening houdend met meerdere invalshoeken, met de context en de organisatiedoelstellingen. Soms zijn de stappen anders dan voorzien, maar het overeengekomen doel wordt nooit uit het oog verloren.
Omdat ik in diverse landen en culturen heb geleefd en gewerkt besef ik ten diepste dat de wereld groter is dan mijn eigen directe omgeving. Vanuit mijn eigen kracht en kern verplaats ik mij gemakkelijk in de ander en zijn wereld.
Zowel het bedrijfsleven als de publieke sector zijn voor mij bekend terrein. Ik heb als organisatieadviseur ervaring opgedaan bij de rijksoverheid, in het onderwijs (primair-, voortgezet – en hoger onderwijs), de zorg (ziekenhuizen, GGZ, verpleeghuizen, thuiszorg, gehandicaptenzorg), gemeenten en stadsdelen, zakelijke dienstverlening (consultancy, accountancy), technische dienstverlening, productiebedrijven, financiële dienstverlening, woningbouw corporaties, NGO’s en charitatieve instellingen.